Terug

Bromfietsrijbewijs

Gerard

Mijn vraag van 19 april was, wat is het verschil tussen een bromfietscertificaat en een bromfietsrijbewijs.  

 

Van rijschool Arthur kreeg ik dit antwoord.

De eerste was geen geldige legitimatie bewijs maar bromfietsrijbewijs wel. Bromfietsserteficaat kon je bij postkantoor aanvragen maar bromfietsrijbewijs bij de gemeentehuis.

 

Met dit antwoord weet ik alleen waar ik het bromfietscertificaat of rijbewijs kan aanvragen.

Met dit soort antwoorden komt de kwaliteit van de rijschool duidelijk tot uiting.

Misschien is er een andere rijschool die mij wat meer informatie kan geven.   


1 Antwoord

Antwoord van Autorijschool Tempo-jr.

Het huidige bromfietscertificaat wordt per 1 oktober 2006 vervangen door een nieuwe categorie op het rijbewijs. Dat betekent dat iedereen die geen rijbewijs A of B bezit vanaf die datum een examen moet afleggen om een bromfiets, snorfiets of brommobiel te mogen besturen. Hiermee vervalt de huidige vrijstelling voor mensen die geboren zijn voor 1 juni 1980, om een certificaat te verkrijgen zonder een examen af te leggen. Tot 1 oktober kan deze groep nog een certificaat aanvragen via het postkantoor of CBR. Na deze datum moet ook deze groep nieuwe bestuurders een theorie-examen afleggen. Vanaf 2008 moet tevens een praktijkexamen worden gedaan.

Zoals de personenauto op het rijbewijs categorie B heet, zo gaan bromfiets, snorfiets en brommobiel categorie AM heten. Ook met een geldig A- of B-rijbewijs mag een bromfiets/snorfiets/brommobiel worden bestuurd; bij vernieuwing komt de categorie AM er automatisch bij op het rijbewijs. Bromfietscertificaten die zijn afgegeven voor 1 oktober 2006 blijven nog geldig tot 1 oktober 2009. Tot 1 oktober 2009 kunnen de bromfietscertificaten bij de gemeente omgewisseld worden voor een rijbewijs AM.

Jongeren kunnen, net als nu, vanaf hun 16e jaar examen doen. Het nieuwe rijbewijs is naast brom- en snorfietsen ook vereist voor het besturen van een brommobiel. Het theorie-examen voor de brom- en snorfiets wordt daarom uitgebreid met enkele vragen over de brommobiel. In het theorie-examen wordt de kandidaat verder getest op kennis van verkeersregels en verkeersinzicht. Begin 2008 wordt een praktijkexamen ingevoerd waarvan de inhoud voor bestuurders van brommobielen en bromfietsers zal verschillen.

Het bromfietsrijbewijs wordt niet zoals nu afgegeven door het CBR maar door de gemeente. De kandidaat moet daarom na het slagen voor het examen bij de gemeente van zijn/haar woonplaats een rijbewijsdocument aanvragen. Na vijf werkdagen kan de kandidaat zijn rijbewijs ophalen. In de tussenliggende tijd mag de kandidaat geen bromfiets/snorfiets/brommobiel besturen.